23. června 2015

OVOCE TÝDNE-B jako broskev

V minulém díle kraloval ananas. V tom dnešním nastoupí na trůn slečna broskev.

Účinky na organismus:- posilují imunitní systém
- chrání před volnými radikály
- mají uklidňující účinky
- mírně projímají, uvolňují zácpu
- posilují srdce, cévy a krevní oběh
- odvodňují, pomáhají při hubnutí
- pomáhají při kašli a astmatu


Díky vysokému obsahu niacinu a hořčíku dovedou broskve zlepšit náladu, pomáhají při neklidu a podrážděnosti.Broskve mají i krášlící účinky, protože zralé plody obsahují omlazující látky (karoteny, vitamin C, kyselinu nukleovou).Broskve se musí rychle konzumovat, nedají se dlouho skladovat. Pokud se chceme zbavit slupky, stačí plody spařit vroucí vodou a slupka půjde snadno odstranit. Toto ovoce se používá k výrobě kompotů, džusů, džemů, zmrzlin, dezertů, do ovocných salátů, nákypů.

LÍVANCE ŠUP SEM ŠUP TAM

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce oleje
  • + olej na smažení

Všechny suroviny smícháme (droždí nahradí prášek do pečiva).
Polévkovou lžící děláme do rozpáleného oleje malé lívanečky ,olej je třeba často dolévat, smažíme pomalu na mírném ohni. Dobrou chuť!
Poznámka: 
Lívanečky jsou hotové z jedné strany tak, že se tvoří na povrchu bublinky.
ZDRAVÁ VARIANTA (dokonalá snídaně)
  • Suroviny:
  • 2 vejce
  • banán
Banán střední velikosti nakrájíme na kolečka. K banánu přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. Můžeme mixovat ručním mixérem nebo tím klasickým elektrickým.  Dobře poslouží i vidlička a trocha trpělivosti :D. Těsto rozlijeme na pánev. Pokud nemáme lepší pánev, tak raději přidáme kapku oleje, aby se nám těsto nepřilepovalo. Lívance smažíme do té doby, než usoudíme, že už nejsou syrové, tedy když už jsou trochu nazlátlé. Během smažení trochu snižujeme teplotu z nejvyšší dolů, abychom lívance nespálili. Můžeme dosladit libovolným sirupem(datlový,agave,javorový..). Dobrou chuť!

22. června 2015

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO-ZÁZRAČNÉ ÚČINKY

Mnoho lidí si myslí, že burákové máslo je nezdravé. Proč? Tento dojem na nás udělali americké filmy, kde se tato lahoda spotřebovávala po tunách. Často bývá srovnáváno s nutelou, ale zdání klame. Jediné, co mají společného je snad obsah oříšků. Nutela obsahuje oříšků maximálně 30 %, kdežto arašídová máslo 80% a mnohdy i 95%! Odhalím vám zde jeho božské pozitivní účinky na tělo a mnoho dalšího se dozvíte v dalším z dílů.

Jak už z názvů "máslo" vyplývá, je tvořeno z velké části tuky, ale jak říkám, jsou to rostlinné, velmi zdravé tuky, které neobsahují cholesterol, tudíž neškodí vašemu srdci :). Další velkou část tvoří bílkoviny (cca 25 %) a v neposlední řadě i vitamíny E, B1, B3, koenzym Q10, hořčík a fosfor.


  • Vitamín E je nejdůležitější antioxidant v lidském těle, zpomaluje stárnutí a preventivně působí proti rakovinovému bujení, urychluje hojení, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému. 
  • Vitamín B1 také příznivě působí na nervový systém, proti únavě, depresím, stresu, posiluje paměť a celkově zlepšuje náš psychický stav. Tělo si tenhle "duševní" vitamín ale bohužel nedokáže udržet na déle jak 10 dní, takže je nutné ho pravidelně konzumovat v potravě. 
  • Vitamín B3 napomáhá k udržení správné hladiny glukózy v krvi, tudíž preventivně bojuje proti cukrovce, udržuje zdravou pokožku, správnou funkci nervového a trávicího systému. 
  • Koenzym Q10 je nutný pro celkovou funkci organismu. Při jeho nedostatku klesá vitalita, schopnost koncentrace, regenerace buněk, fyzická i psychická aktivita. 

DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Co bych to byla za milovníka burákových máslíček, kdybych vám sem neposkytla recept, jak si takovouto mňaminu vyrobit! Máslo má velmi specifickou chuť, a proto si nezíská srdce každého. Někdo ho nemá  rád a někdo ho miluje. Nemůže být nic mezi. Tuto pochoutku jsem objevila před pár měsíci a velmi si mě získala. V obchodech jej prodávají leckdy za nekřesťanskou cenu, ale proč si ho nevyrobit doma? UPOZORNĚNÍ! VELMI NÁVYKOVÉ!

Potřeby:

  • nesolené pražené arašídy
  • mixér
  • trocha cukru (třtinový)
  • trocha oleje
Zapneme si mixér a postupně přidáváme po troškách oříšky. Za malou chvíli by nám měla začít vznikat hmota, kterou vyžadujeme. Pokud chceme ochutit přidáme maximálně kávovou lžičku cukru a oleje. Zázrak je na světě!


900 LET OBCE TLUČNÁ

První zmínka o obci je z roku 1115, a proto v letošním roce oslavíme 900 let existence. Oslavy jsou připraveny na sobotu 27.6.2015 a budou následující:

Program:

  • od 12 hodin do 12:40 - řazení průvodu v ul. K Háječku,zahájení průvodu, odchod od hasičárny směrem k fotbalovému hřišti. Plánovaný příchod ve 13:30

Pódium před tribunou
(moderátor p. Cích)

13.40 - 14.00 Vystoupení  folklorního souboru  Máj
14.00 - 14.30
Slavnostní salva na hl. pódiu, moderátor uvede akci, proslov pana starosty, požehnání kronice obce, vlajkonoši  po stranách pódia
14.30 - 14.50 vystoupení  Švejk  šraml
14.50 - 15.30 taneční vystoupení dětí SG, Aerobicu a ZŠ Tlučná
15.20 - 15.50 vystoupení Švejk šraml
15.50 - 16.20 divadelní představení divadla Na kolečku
16.20 - 16.50 vystoupení skupiny Strašlivá  podívaná
16.50 - 17.00 příprava kapely, zvuk. zkouška Maxim Turbulence
17.00 - 18.00 koncert skupiny Maxim Turbulence
18.10 - 18.44 vystoupení folklorního souboru Mladina/ hudební vystoupení skupiny Strašlivá podívaná
18.45 - 19.00 příprava kapely, zvuk. zkouška skupiny Kabát revival
19.00 - 20.00 koncert skupina Kabát revival

Pódium a prostory ve stanech
20:00 - 02:00
taneční zábava

Vložený program orientační časy
20.45 - 21.10
vystoupení historického šermu Pantheon
22.40 - 23.00 ohnivé vystoupení skupiny Pantheon
23.00 - 23.15 ohňostroj