23. dubna 2015

Obrázek dne

„Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem.“ -Jan Amos Komenský

Světový den knih a autorských práv-23.4.

Knihy mají zelenou! 

Světový den knihy a autorských práv chápeme jako svátek knih a čtenářství. V loňském roce jsme se zaměřili na podporu snížení sazby DPH pro knihy a výsledek byl nad očekávání pozitivní. Myslíme si, že čtenáři a knihy si svůj svátek zaslouží. I proto jsme se rozhodli uspořádat v letošním roce podobnou akci, tentokrát s podtitulem KNIHY MAJÍ ZELENOU. Jejím cílem je podpořit knihkupce a prodej knih v kamenných knihkupectvích, seznámit veřejnost s důležitou kulturní, společenskou a edukační funkcí, kterou plní, a naučit i nejmladší generaci najít cestu do svého knihkupectví. Ostatně i toto je jedním z poslání Svazu českých knihkupců a nakladatelů,“ říká jeho předseda Martin Vopěnka.

Ovoce týdne I.-A JAKO ANANAS

Vítám vás u prvního článku z této nové rubriky.Máte rádi ovoce?Baví vás jeho rozmanitost?To jsem ráda!Budeme se zaobírat jeho vitamíny,účinky i chutí.S chutí do toho a půl je hotovo! :)

A jako ANANAS



Ananas je tropické ovoce,které  pochází z jižní Brazílie a Paragvaje.Indiáni ho rozšířili po celé Americe,a tak se dostal i k nám.

Jedlá část ananasu obsahuje průměrně:
  • 86 % vody
  • 13 % sacharidů
  • 0,5 % vlákniny
  • 0,3 % bílkovin
  • 0,1 % tuků




Z vitamínů najdeme v ananasu A,B,kyselinu listovou a poměrně velké množství vitamínu C.Dalším významným vitamínem,který stojí za zmínku je biotin,neboli vitamin H,který má pozitivní vliv na nehty,vlasy a kůži.

ČERSTVÍ VS. KONZERVOVANÝ
Konzervovaný ananas ztrácí až o polovinu vitamínů,avšak díky jeho sladké chuti jej lidé volí častěji než čerství.Co takhle vyzkoušet i sušený?