1. dubna 2016

HŘÍŠNĚ DOBRÁ PANNA COTTA


    • 2 lžičky jemně mleté želatiny (máme vyzkoušenou Dr. Oetker)
    • 500 ml smetany ke šlehání (klidně použijte 2 kelímky, tj. 400 ml, 40% smetany + 100 ml vody)
    • 40 g moučkového cukru, prosátého (nebo stejné množství krupicového)
    • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný (včetně dřeně), pro naše účely můžeme použít vanilkový cukr
    • rostlinný olej na vytření formiček

    NA OMÁČKU

    • 200 g malin
    • cukr podle chuti
1 Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Čtyři (plastové) formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.

2 Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte. Maliny svařte (nebo jen rozmačkejte) s cukrem, vychlaďte a podávejte k panna cottě.