- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 1/4 litru mléka
- 50 droždí
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr
- 2 žloutky
- strouhaná kůra
- trocha soli
- 50 g sekaných
loupaných mandlí na posypání
- 1 bílek na potření těsta
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek
necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý
kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a
dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto
rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme
na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme
rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě
upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.