27. března 2016

Velikonoční Jidáš




  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1/4 litru mléka
  • 50 droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr
  • 2 žloutky
  • strouhaná kůra
  • trocha soli
  • 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání
  • 1 bílek na potření těsta
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.